vineri, 2 septembrie 2016

Recenzie ,,Înainte să adorm "


Titlu: Înainte să adorm

Autor: S.J.Watso

Categorie: Thriller psihologic

Nr.pagini: 440 pagini

Editura : Trei 

Descriere:   

Are 47 de ani şi e scriitoare. Se trezeşte în fiecare dimineaţă neştiind unde se află. O formă rară de amnezie o împiedică să reţină informaţii mai mult de 24 de ore. Crede că are cu 20 de ani puţin, că este singură şi că are întreaga viaţă înainte. Dar descoperă că locuieşte cu soţul ei, Ben şi că majoritatea deciziilor importante din viaţa sa au fost deja luate. Doctorul ei o sfătuieşte să ţină un jurnal care o ajută să-şi recompună amintirile de la o zi la alta. Dar într-o zi deschide jurnalul şi citeşte: "Să nu ai niciodată încredere în Ben".
Oare ce tip de accident a adus-o în această stare?
În cine să aibă încredere?
De ce ar minţi-o Ben?
O cheamă Christine. Jurnalul vieţii ei se numeşte Înainte să adorm.
Ai intrat deja în viaţa ei.                                                                                                                                                     
Părerea mea:                                                                                                   
Cred că au trecut 2 ore de când am terminat cartea și încă nu îmi pot aduna gândurile. Da, mi-a plăcut mult și mi-a lăsat totuși o senzație ciudată, senzație pe care nu am mai resimțit-o decât atunci când am terminat Mincinoșii de E. Lockhart. Deși am început o nouă carte, nu mă pot concentra asupra ei, gândurile îmi sunt împrăștiate și nu mă pot gândi decât la această carte. Acest roman este unul tulburător, șocant care pur și simplu te macină pe dinăuntru, iar din punctul meu de vedere ar trebui să devină un must-read, deoarece abordează un subiect destul de interesant despre memorie și amintiri, dar mai ales despre importanța acestora în viata noastră. Pe scurt protagonista romanului, Christine, suferă de o formă rară de amnezie care nu îi permite să își stocheze amintirile în memoria de lungă durată. Practic, nu poate reține amintirile curente mai mult de 24 de ore, astfel că le va uita complet după un somn profund.  

„Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot așa cum n-am niciun ieri.”


  E îngrozitor să te trezești în fiecare dimineață și să nu știi cine ești sau să îți dai seama că ești mai bătrân decât crezi, astfel că soțul ei, Ben, este nevoit de 20 de ani să îi explice cine este de fapt, dar și că sunt căsătoriți. Timp de 20 de ani să ai grijă de partenerul de viată, să îi explici cine este și să încerci să îl liniștești în legătură cu situația sa. Timp de 20 de ani să îți privești soția cu dragoste, iar ea să se uite la tine ca la un străin, faptul că soțul ei, Ben, îi este alături reprezintă un sacrificiu imens din partea lui. Deși soarta Christinei pare fără de speranța totuși, ea reușește să treacă peste boala ei cu ajutorul unui doctor care îi propune să țină un jurnal, astfel încât cu ajutorul jurnalului încet, încet începe să își amintească frânturi din amintiri. Practic, cu ajutorul jurnalului încearcă să își descopere propriul trecut. Încearcă încet să își revină până când descoperă că a scris în jurnal să nu aibă încredere în soțul ei niciodată. Deși este singura persoană pe care o are alături de 20 de ani se pare că nu trebuie sa aibă încredere în el, în singurul ei sprijin. Oare este adevarat să nu aibă încredere în soțul ei? Ce anume a putut să o determine să își consemneze acest lucru? Ce secrete întunecate ascunde Ben și cine este el de fapt? Străinul lângă care se trezește zilnic să fie oare soțul ei așa cum afirmă? Oare se va putea vindeca vreodată de amnezia ei? Își va aminti cine este ea de fapt? Răspunsurile la toate aceste întrebări nu le puteți găsi decât dacă citiți acest roman. 


  
„Azi dimineață am coborât în bucătărie gândindu-mă că viața mea e construită pe nisipuri mișcătoare. Se schimbă de la o zi la alta. Lucrurile pe care cred că le știu se dovedesc a fi false, iar lucrurile de care sunt sigură- despre mine și viața mea- țin de o perioadă foarte îndepărtată a trecutului meu.”

Acest thriller psihologic este un roman tulburător, care te poate șoca chiar și la următoarea pagină fiind genul acela de roman de la care nici nu știi la ce să te aștepți. Mi-a plăcut mult acest roman, mi-a plăcut să trăiesc împreună cu Christine bucuria unei frânturi de amintiri, mi-a plăcut să pun împreună cu ea cap la cap frânturile din amintiri pentru a descoperi adevărul, pentru afla răspunsuri la întrebări. Am trecut printr-un labirint psihologic, labirint în care autorul s-a jucat pur și simplu cu mințile noastre. Citeam cu atenție, mereu cu ochii în patru după vreun indiciu, puneam indicii cap la cap pentru a reuși să găsim calea care ne-ar putea scoate din acest labirint. Un labirint psihologic căruia părea că nu îi puteam găsi ieșirea, unde protagonista a trebuit să treacă violent și rapid prin diverse stări contrare precum de la fericire la teroare, teamă, dezamăgire, anxietate


„Am impresia că nimic nu e real, totul pare inventat. Chiar și eu.”Speram că vom descoperi adevărul, un antidot pentru amnezia ei, dar când am crezut că am ajuns la răspunsuri, cam pe la finalul romanului atunci autorul ne-a dat lovitura de grație, o lovitură atât de puternică încât nu mai puteam distinge adevărul de minciună. M-a șocat. Pur și simplu a călcat în picioare toate indiciile pe care le-am adunat. În acel moment (cei care au citit romanul știu la ce mă refer) pur și simplu am simțit cât de sălbatic și de nemilos poate fi autorul. Simțeam cum pur și simplu autorul mă torturează, cum se joacă cu mintea mea, simțeam că pur și simplu îl urăsc. Totuși așa cum am spus mai sus cartea te surprinde și te surprinde exact când te aștepți mai putin. 

„Unele lucruri e mai bine să nu ți le amintești. E mai bine să se piardă pentru totdeauna.” 

Pot spune că personajele acestui roman sunt foarte bine conturate, emoțiile și trăirile lor fiind ilustrate într-un mod profund. Stilul cărții pot spune că este unul foarte ușor, lejer chiar, foarte cursiv astfel că am citit această carte într-o singură zi. Cartea are un stil care te atrage și care nu te lasă să lași pur și simplu să o scapi din mână.Nu te lasă să te duci să bei un pahar cu apă de teamă să nu pierzi vreun indiciu care ar putea duce la descoperirea adevărului. Pur și simplu această carte este imprevizibilă, imprevizibile fiind și personajele.Chiar dacă acțiunea debutează lent pe parcurs devine foarte alertă, iar secretele cele mai ascunse și pe care nu ai putea să ți le închipui reprezintă cireașa de pe tort a romanului.

Singurul lucru pe care îl pot spune că nu mi-a plăcut la acest roman a fost finalul. Sincer mă așteptam la altceva, la un final care să mă surprindă, dar am primit de fapt un final care m-a făcut să îmi pun unele întrebări. Finalul este unul bun, doar că eu mi-aș fi dorit un alt final, unul mai dur poate. Aș putea spune că este singurul lucru care nu mi-a plăcut la această carte.

Nota mea pe goodreads: 
Recomand această carte tuturor și așa cum am mai spus cred că aceasta carte ar trebui să devină un must-read.E un roman șocant, tulburător, profund care pune în evidență importanța amintirilor, dar și a memoriei în viața noastră.Dacă te-aș pune să alegi intre familie și amintiri ce ai alege?

P.S: Îți dau un sfat. Citește întâi acest roman și apoi răspunde-mi la întrebare. 


 Romanul a fost ecranizat în 2014 în regia lui Rowan Joffe cu Nicole Kidman, Colin Firth și Mark Strong în rolurile principale.Trailerul filmului îl puteți găsi aici.

De asemenea romanul poate fi achiziționat de pe site-ul editurii sau de aici cu transport gratuit.
5 comentarii:

 1. Foarte bună pentru început, îmi place mult cum descrii și cum arăți ”stările” prin care treci pe timpul cărții. O recenzie bună, se observă că ai puțină experiență în domeniul acesta.
  Aștept cât mai multe recenzii pentru a le putea corecta :))

  Lecturi frumoase!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult pentru susținere și încurajare! Desigur ca vor urma și alte recenzii cât mai curând!
   Lectura plăcută și ție !

   Ștergere
 2. Waw! Super recenzie! Acum trebuie neapărat să citesc cartea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că va plăcut! Romanul este foarte bun! Lectura plăcută!

   Ștergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere